בואו נסכים על זה כבר בהתחלה, הטארט הספציפי הזה – טארט טאטן שזיפים – לא הולך לזכות בשום תחרות יופי בזמן הקרוב. הוא לא טארט כזה שתניחו על צלחת הגשה יפה, תגישו אל מרכז השולחן ותסחטו קריאות "וואו" מכל הסובבים. הוא פשוט לא כזה. חבל להציב לו סטנדרט שסתם לא יוכל לעמוד בו.
מה כן הוא מביא איתו אל השולחן? פשטות קסומה וטעם ממכר של חמיצות ומתיקות של שזיפים, אולי אחד מפירות הקיץ הכי פחות מוערכים בשוק. אפילו אני חטאתי בחוסר הערכתי לשזיפים, שזה עניין כמעט מתבקש לאור ההיצע שהקיץ מביא איתו – אבטיח, ענבים, אפסקים, נקטרינות. ויש גם דובדבנים שאף פעם לא אהבתי, אלא אם כן עושים מהם ליקר וישניאק. השזיפים יכולים לבוא בטענות רק בעצמם, בחורף הם היו בקלות יכולים להתברג בדרג א' של הפירות יחד עם הבננה והפומלה.
כשקבוצת "מבשלים יחד" החליטה על הנושא לפרויקט הנוכחי – עושים כבוד לפירות הקיץ, התחשק לי ללכת דווקא על אחד האנדרדוגים ולכן נבחר השזיף האדום. כמה מחבריי בחרו פירות אחרים לגמרי, כדאי לכם להתרשם מהמתכונים שלהם. בחזרה לעניינו, השזיפים מביאים איתם הרבה נוזלים, אלו משתלטים על טעמו של הקרמל ויחד איתו יוצרים מעין עסיס (פעם ראשונה שאני אשכרה משתמש במילה הזאת) אדום עמוק טעם וצבע. בכלל, הקרמל משחק פה תפקיד שונה לגמרי ממה שהוא משחק בטארט טאטן המוכר.
בגלל הנוזלים הופך הטארט טאטן הזה למנה שהכי כיף לאכול ביחד, עם אנשים שאוהבים ומרגישים נוח לחלוק איתם קינוח. מגישים למרכז השולחן, מלווים בקרם פרש או שמנת חמוצה, מחלקים כפיות או מזלגות ומתחילים לחפור יחד.
מצרכים לטארט טאטן שזיפים (תבנית או מחבת בקוטר 26 ס"מ)
לבצק (מתכון מהספר של אורנה ואלה)
- 210 גרם/כוס וחצי קמח
- 50 גרם/רבע כוס סוכר
- 100 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות קטנות
- ביצה אחת
- 2-1 כפות מים קרים
לשזיפים בקרמל
- 15-10 שזיפים אדומים קשים, חתוכים לחצי ומגולענים
- 70 גרם חמאה
- 100 גרם סוכר
מצרכים לטארט טאטן שזיפים (תבנית או מחבת בקוטר 26 ס"מ)
הכנת הבצק
- מכניסים למעבד מזון את הקמח, הסוכר והחמאה ומעבדים עד שנוצרים פירורים-גושים.
- מוסיפים את הביצה וממשיכים לעבד עד שהפירורים מתחילים להתאחד, לא יותר. אם הבצק לא מתאחד, מוסיפים את המים הקרים בהדרגה עד לקבלת התוצאה הרצויה.
- מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח קלות ובעזרת כמה שפחות תנועות מעבדים עם הידיים לבצק חלק.
- עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומכניסים למקרר לחצי שעה לפחות.
הכנת השזיפים בקרמל
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- ממיסים במחבת/תבנית על אש בינונית את הסוכר והחמאה יחד, מדי פעם מערבבים עם כף עץ עד שכל הסוכר נמס ומתקבל קרמל בעל צבע ענברי כהה יחסית – שימו לב, אתם לא רוצים קרמל בהיר מדי שיהפוך את העוגה למתוקה מדי או קרמל שרוף שיהפוך אותה למרה.
- מורידים את הקרמל מהאש ונותנים לו להתקרר ולהתקשות כחמש דקות.
- מניחים את השזיפים על הקרמל שהתקשה, בשכבה אחת שתכסה את כל התבנית ועם החלק החיצוני שלהם (הקליפה) כלפי הקרמל.
- מחזירים את התבנית לאש בינונית ומבשלים כ-4-3 דקות עם מכסה פתוח, מסירים מהאש.
- מוציאים את הבצק מהמקרר ומרדדים אותו על משטח מקומח לעיגול מעט גדול יותר מהמחבת/תבנית, מנקדים אותו עם מזלג.
- מניחים את הבצק מעל השזיפים ואת הקצוות דוחפים כלפי מטה בשולי התבנית/מחבת ומכניסים לתנור לאפייה של 40-30 דקות, עד שהבצק זהוב-חום.
- מוציאים מהתנור, נותנים לטארט 20 דקות מנוחה לפני שמניחים מעל התבנית את צלחת ההגשה, הופכים בתנועה חדה ומהירה (ומתפללים לטוב). אל תיבהלו מכמות הנוזלים, זה הקסם של הטארט הזה.
- מגישים אל מרכז השולחן עם מעט קרם פרש או שמנת חמוצה.

לכל המתכונים בפרויקט – http://wp.me/p3yxds-bhv
איזה צבע מושלם! הכי מתאים לי איזו פרוסה עם גלידה 🙂
אהבתיאהבתי
בדרך אלייך 😉
אהבתיאהבתי
מתה על תאנים, והצבע יצא סוף~!
אהבתיאהבתי
מתה על שזיפים (וגם על תאנים) 🙂 מתקנת……
אהבתיאהבתי
חחח, אני יותר איש של שזיפים 😀
אהבתיאהבתי
וואו, הצבע הורסססס, בטוחה שגם הטעם!
אהבתיאהבתי
תודה 😊
אהבתיאהבתי
צבע מטריף וחייב להיות טעים
אהבתיאהבתי
תודה יהודית, הקרדיט לשזיפים 😬
אהבתיאהבתי
אני מתה על הצבע שהבצק קיבל! נראה סופר יאמי
אהבתיאהבתי
תאוווה לעיניים. איזה צבע מושלם!
מקסים!
אהבתיאהבתי
תודה רבה גברת גביש 🙂
אהבתיאהבתי