לזניה עם ארטישוק וגבינת בלו. הגלגול הוא רק הצעת הגשה

לזניה מגולגלת עם ארטישוק וגבינת רוקפור

אין הרבה מנות יותר איטלקיות מלזניה, נכון? בטח כבר נכנסה לראשכם תמונה של דפי פסטה מופרדים בבשר טחון, רוטב עגבניות והרבה גבינה מותכת מעל. אז סתם לידע כללי, שלוש תיאוריות שונות קיימות בנוגע למקורות של הלזניה ואף אחת מהן אינה איטלקית…

שתיים מהתיאוריות קושרות את דפי הפסטה המפורסמים ליוון – אחת היא מנה שהוכנה מדפי פסטה שטוחים חתוכים לרצועות ונקראה ביוונית "ליאנון"; השנייה מגיעה מהמילה "לסנאון", שתיארה כלי בישול והושאלה בידי הרומאים, רק כדי לתת בעתיד את שמה למנה המפורסמת. התיאוריה השלישית שולחת אותנו אל המאה ה-14 וטוענת כי אמא הרוחנית של הלזניה המודרנית מגיעה בכלל ממתכון אנגלי שפורסם בזמן שלטונו של ריצ'ארד השני.

טענה נוספת שנקרתה בדרכי בזמן שיטוטיי בוויקיפדיה היא שעגבניות לא הגיעו לאירופה עד שקולומבוס גילה את אמריקה ב-1492. האזכור הראשון שלהן בספר מתכונים אירופי הוא בספר שפורסם בנאפולי ב-1692 ורק ב-1544 הן הוזכרו (שוב בידי איטלקי) בספרות אירופית אחרת.

אז מה למדנו מכל זה? שאפשר להכין לזניה גם בלי רוטב עגבניות, במיוחד אם רוצים לחדש קצת לקוראים של הבלוג ולא להגיש להם עוד מתכון ללזניה בולונז. אני החלטתי ללכת על ארטישוקים, כנראה בגלל ששמעתי שעוד מעט נגמרת להם העונה פה בפריז וזאת הזדמנות גם להיפרד מהם וגם לשחק אותה בשלן על בסיס עונתי. כדי שהם לא ירגישו לבד החלטתי לצוות להם מריחה נדיבה של רוטב בשמל, מוצרלה די בפאלו מאיטליה שמצאתי בשוק וגבינת בלו כדי שהמנה לא תהיה אנמית מדי במחלקת הטעם. בשביל הגשה קצת שונה החלטתי לגלגל את הלזניה שלי, מה שהצריך בישול מוקדם וקצר במיוחד של עלי הפסטה (רק אם החלטתם להשתמש בעלים קנויים ולא הכנתם בעצמכם את הבצק…).

מצרכים ללזניה מגולגלת עם ארטישוק וגבינת רוקפור (4 אנשים):

  • חבילת עלי לזניה (שלושה לכל סיגר)
  • שלושה-ארבעה ארטישוקים גדולים
  • שמן בישול
  • 500 גרם מוצרלה מגוררת
  • 100 גרם גבינת רוקפור/בלו
  • לבשמל: 150 גרם חמאה (אפשר להמיר בשמן בישול)
  • כ-140 גרם קמח (שווה ערך לכוס קמח)
  • כ-250 מ"ל חלב (שווה ערך לכוס חלב)
שלבי הכנת הלזניה: מורחים בשמל, מניחים ארטישוק, עוד עלה ועליו תערובת גבינות

שלבי הכנת הלזניה: מורחים בשמל, מניחים ארטישוק, עוד עלה ועליו תערובת גבינות

מתכון ללזניה מגולגלת עם ארטישוק וגבינת בלו (4 אנשים):

  1. מבשלים כדקה-שתיים את עלי הלזניה כדי שאפשר יהיה לגלגל אותם בהמשך, לאחר שמוציאים אותם מהמים תולים לייבוש (אפשר לדלג על שלב זה אם משתמשים בבצק פסטה טרי)
  2. מקלפים את הארטישוקים (אני נעזרתי בווידאו הזה),  מניחים את הארטישוקים המקולפים במים עם קצת מיץ לימון כדי שלא ישחירו
  3. חותכים את לבבות הארטישוק לפרוסות דקות ומטגנים מעט על אש בינונית. מורידים מהאש וסופגים את השמן לאחר שהארטישוקים השתזפו קצת
  4. במקביל אפשר להכין את רוטב הבשמל: מחממים את החמאה/שמן, מוסיפים את הקמח תוך כדי ערבוב ומכבים את האש לאחר שתיים-שלוש דקות (התערובת אמורה לקבל צבע חום בהיר מאוד, אפילו בז'). נותנים לתערובת להתקרר ואז שופכים פנימה את החלב באיטיות, תוך כדי ערבוב כדי לוודא שלא יישארו גושים
  5. מפוררים את הבלו/רוקפור ומערבבים את שתי הגבינות יחד
  6. הרכבת הלזניה: מניחים עלה פסטה על משטח עבודה, מורחים עליו שכבה נדיבה של בשמל ועליה מפזרים את חתיכות הארטישוק המטוגן, מעל מניחים עוד עלה פסטה ועליו מפזרים בנדיבות את תערובת הגבינות, מניחים את עלה הפסטה השלישי ומגלגלים מצד אחד לשני. אפשר לחתוך את העלים לחצי כדי לקבל לזניה מגולגלת דקה יותר, שתהיה קלה יותר לאכילה בידיים כחטיף
  7. מניחים או מעמידים את הלזניה בתבנית ושופכים סביבה את שאריות רוטב הבשמל (אם הוא לא מספיק נוזלי אפשר להוסיף אליו עוד קצת חלב) ומפזרים מעל את שאריות הגבינות. מכניסים לתנור ואופים כ-30 דקות בחום של 180 מעלות. לפני ההגשה עדיף לתת ללזניה כמה דקות להתגבש לפני שחותכים/מגישים

עדכונים חמים מהתנור ועוד הפתעות בדף הפייסבוק שלי – עשו לייק!

לזניה מגולגלת עם ארטישוק וגבינת בלו. הגיע מאנגליה או יוון?

לזניה מגולגלת עם ארטישוק וגבינת בלו. הגיע מאנגליה או יוון?

מודעות פרסומת

4 מחשבות על “לזניה מגולגלת עם ארטישוק וגבינת רוקפור

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s