בתור ילד, כמו בהרבה נושאים שקשורים לאוכל, לא הבנתי יותר מדי מה טוב לי. פסלתי מאכלים רבים רק על בסיס מראה, ריח או תחושה שלא אוהב אותם. עד היום אני לא ממש מוכן לתת הזדמנות לקישואים, אפרסמון ועוד כמה.
לא שעכשיו אני מופת לאכילה בריאה ומגוונת, בעיקר בתחום הירקות, אבל לפחות אני מוכן לטעום. כמעט כל דבר. רגל קרושה הוא לא אחד מהם. גם לא גפילטע פיש. בין הדברים שפספסתי אפשר למצוא את מרק הדושפרה הנהדר של סבתא אסתר, מרק שהוא ארוחה בפני עצמו. למעשה מדובר בגרסה הבוכרית למרק עם קרפלך, רק שמשהו בו גורם לך לאכול שתיים-שלוש צלחות ומייתר את קיומן של מנות נוספות אחריו. פשוט לא נותר מקום.
מה שהפריע לי במרק דושפרה כנראה היו הירקות המועטים שצפו בו, למרות שמדובר בכאלו סטנדרטים לגמרי (תפו"א, חומוס, גזר). מנה בוכרית אחרת בשם אושקימה – ירקות ממולאים – היתה מבאסת לי את כל הארוחה, הרגשתי כאילו עשו לי דווקא והותירו אותי בלי מה לאכול.
סבתא היתה יושבת להכין בעצמה את כל מרכיבי המרק. מקלפת את החומוס, חותכת את הירקות ומכינה את הדושפרה (קרפלך) – בצק ותערובת. איפשהו בין הדורות הידע, או הכוח להכין את הכיסונים הממכרים, אבד וכיום מסתפקים אצלנו בלהכין את המרק. את הקרפלך קונים, או מבוכרית טובת לב שמוכרת או כאלו קפואים מהסופר. מי שרוצה את המתכון לכיסונים עצמם רק צריך לבקש בתגובות, אתן אותו בשמחה למי שבנוי להשקעה שכזאת.
- שלושה גזרים חתוכים לעיגולים בעובי בינוני
- ארבעה תפו"א חתוכים לקוביות בינוניות
- כוס וחצי גרגירי חומוס רכים
- 3 עגבניות טריות מרוסקות או חתוכות לקוביות גדולות
- שורש סלרי
- חצי ק"ג בשר טחון
- 4-3 כנפי עוף/צוואר עוף (גרגרלה בלשון העם)
- 2 בצלים בינוני קצוצים
- מלח ופלפל
- 1 ק"ג דושפרה (קרפלך)
- מערבבים את הבשר הטחון, אחד הבצלים הקצוצים, מלח ופלפל ומכדררים לכדורי בשר קטנים
- מטגנים את הבצל הקצוץ השני על אש בינונית ועם מעט שמן, מוסיפים את הכנפיים/הצוואר ונותנים לבשר להתבשל. כדי למנוע שריפה של הבשר מוסיפים מעט מים רותחים
- מוסיפים את עיגולי הגזר ואת קוביות תפוחי האדמה, את הסלרי ואת החומוס
- זורקים פנימה גם את העגבניות ומכסים במים רותחים. מביאים לרתיחה, אחריה מנמיכים את האש (כחצי שעה)
- כשהכל רך מוסיפים את כדורי הבשר הקטנים ומבשלים כ-20 דקות נוספות
- במקביל מרתיחים סיר גדול עם מים ומבשלים את הדושפרה עד שהם עולים למעלה (בדומה לניוקי)
- מגישים עם פטרוזיליה ולימון
עדכונים חמים מהתנור ועוד הפתעות בדף הפייסבוק שלי – עשו לייק!
המרק נקרא נפלא ומעורר חשק.
. לגבי הכסונים. יש בחנויות הרוסייות מבחר אדיר של כיסונים ומחברות שונות ומילוויים שונים, אפשר המלצה על משהו טוב עם טעם בייתי ולא תעשייתי?
תודה
ענת
אהבתיאהבתי
תודה רבה, בודק לך את העניין וחוזר עם המלצה
אהבתיאהבתי
ברור שחייב מתכון לכיסונים:-) זה כל הכייף!
אהבתיאהבתי
פעם אחרונה השתמשנו בכיסונים ממולאים בשר עגל של מזרע, הם היו טובים מאוד
בטיב טעם יש מבחר לא רע וקשה ליפול איתם
בתיאבון
אהבתיאהבתי
נראה קליל ולא דחוס. כמובן נכין אותו
אהבתיאהבתי
ברור מתכון לכיסונים:-) זה כל הכיף!
אהבתיאהבתי
ג'ינג'י
ברור שרוצים את המתכון האורגינלי לכיסוני הדושפרה ואלא תחליפי תעשיתיים
אהבתיאהבתי
הכוונה לא תחליפים תעשיתיים
אהבתיאהבתי
בבקשה מתכון לכיסונים……
אהבתיאהבתי
לכל המבקשים וגם לביישנים, מתכון לדושפרה
בצק:
4 כוסות קמח
2 בייצים
מעט מלח
כוס מים (להוסיף בהדרגה)
* לשים בידיים עד שמתקבל בצק רך ולא דביק
מילוי:
חצי ק"ג בשר טחון
1בצל מגורר בפומפיה גסה
2 כפות פירורי לחם
1 כף שמן
1 כף מים
מלח,פלפל שחור, מעט כמון
מעט פטרוזיליה קצוצה
*מערבבים את כל המרכיבים יחד עד לקבלת תערובת אחידה
1.מרדדים את הבצק לעובי של חצי ס"מ גג, בעזרת כוס קורצים עיגולים
2. מרטיבים קלות את דפנות העיגולים ומניחים כפית קטנה של מילוי על אמצע של כל אחד מהם
3. מקפלים את העיגול לחצי, מדביקים היטב
4. מחברים את שני הקצוות אחד לשני ומדביקים היטב
5. מבשלים במים רותחים עד שהם צפים למעלה
* סרטון חביב שמסביר – https://www.youtube.com/watch?v=JCY4JQupwis
* הסבר מצולם – http://wp.me/p2UAap-cc
אהבתיאהבתי
בא לי להכנס היום הביתה ושיחכה לי בדיוק המרק הזה על הגז.
תענוג.
אהבתיאהבתי
יהיה לי קצת קשה להגיע היום עם צלחת חמה, אולי מחר…
אהבתיאהבתי
עולה…..נראה לי שטלה טחון ילך יופי בכיסונים הללו .
אז יאלה לעבודה.
תודה תודה
אהבתיאהבתי
אחד המרקים האהובים עליי בעולם כולו! בא לי להכין 🙂
ואתה חייב לטעום את הגרסא שלו בחנן מרגילן. היא באמת קסומה.
אהבתיאהבתי
נראה טעים!!!
אהבתיאהבתי
תודה רבה
אהבתיאהבתי
גם אצלי עניין האפרסמון עדיין לא עבר 🙂
המרק נראה מעולה!
ובכלל אוכל בוכרי תמיד נראה מדהים
יופי של צילומים וממש עושה חשק להכין
אהבתיאהבתי
אפרסמון? פיכס
אז יאללה, קחי קצת הפסקה מהעוגיות ותפנקי את עצמך במרק
אהבתיאהבתי
יש מצבבב!
מבשלת כל הזמן, אבל כותבת רק על מתוקים 😉
כל אחד והקינק שלו
אהבתיאהבתי
יש גרסה צמחונית למרק?
אהבתיאהבתי
האמת שבפעם האחרונה שאמא שלי הכינה אותו הייתה גם גרסה טבעונית: פשוט תוותרי על חתיכות העוף וכדורי הבשר, את הקרפלך תחליפי בגרסה צמחונית
בהצלחה
אהבתיאהבתי
פינגבק: אושפלו: עושים כבוד לפלוב של סבתא אסתר | שביתה איטלקית – ראשי
היי,
אני רוצה להכין את המרק בלי הבשר..
האם זה אפשרי?ופשוט לפעול לפי סדר המתכון ולהתעלם מהבשר??
אהבתיאהבתי
כמובן, אפשר להחליף גם את הכיסונים בכאלו בלי בשר
אהבתיאהבתי
פינגבק: אושפלו: פלוב בוכרי של סבתא אסתר | שביתה איטלקית – ראשי
פינגבק: 11 מתכונים לראש השנה: מבשלים חג שמח | שביתה איטלקית – ראשי
כמה מים צריך?
אהבתיאהבתי
צריך מספיק מים בשביל לכסות את כל תכולת הסיר, מעריך שמדובר בכשני ליטר, אולי טיפה יותר
אהבתיאהבתי
למרק
אהבתיאהבתי
פינגבק: מרק מינסטרונה נאפוליטני | שביתה איטלקית – ראשי
פינגבק: סמוסה בוכרי: בורקס ממכר עם בשר | שביתה איטלקית – ראשי