ליקר וישניאק ביתי, פינוק לסיום הארוחה

ליקר וישניאק ביתי: שלוק שמחזיר אותי אל הילדות

לא הייתי בן יותר משבע-שמונה, בטח בתחום החד ספרתי, כשהתחילו לאפשר גם לי לטעום מהליקר שסבתא הכינה. וישניאק קראו לו, הוא היה ממש מתוק וכנראה בלי יותר מדי אלכוהול. אם התמזל מזלך (בהנחה שאתם לא אני ואשכרה אוהבים דובדבנים) אז אל הכוסית שלך גם התגלגל גם דובדבן שיכור בזמן שסבתא אסתר מזגה. כשלא היו מסתכלים הייתי מנסה להגניב כוסית שנייה ושלישית, אולי בשביל לפתח באזז של שבת צהריים עוד לפני שידעתי מה זה באזז של שבת צהריים.

שנים שלא יצא לי לטעום ליקר וישניאק ביתי, וגם לא תעשייתי יש לציין, עד ששישי אחד אבא של הצדיקה שלף בקבוק אחרי ארוחת הערב והציע כוסית. ברגע אחד הכל חזר. תמונות של חדר האוכל של סבתא וסבא, השולחן הערוך והבקבוק חסר התווית שזועק אלכוהול ביתי. אין כמו אלכוהול ביתי, הכי קרוב שנגיע למון שיין.

דובדבני וישניאק/וישנו. חמוצים עכשיו, מתוקים אחר כך

דובדבני וישניאק/וישנו. חמוצים עכשיו, מתוקים אחר כך

המקור הוא מזרח אירופי ולכל סבתא יש וריאציה משלה, אבל המתכון שמחכה לכם בתחתית הפוסט לא הגיע מסבתא שלי, אלא מהמשפחה של הצדיקה (אני מדחיק את המקור האמיתי). הבעיה העיקרית עם הכנת ליקר וישניאק היא לא התהליך הארוך והסבלני, אלא העובדה שהדובדבנים הביישנים האלה זמינים רק שלושה שבועות בערך בשנה (בין סוף מאי לאמצע יוני). למזלכם, זאת בדיוק התקופה, רוצו מהר לקנות כמה שיותר מהם. אבא של הצדיקה נוהג לתת לכל אחד מילדיו בקבוק מהבציר השנתי שלנו, אבל אחרי פעם אחת הבנו ש-750 מ"ל לא יספיקו לשנה והחלטנו שהגיע הזמן להכין בעצמנו.

בשישי האחרון הקדמתי קום – לא בשביל לקפוץ לשוק, בשביל לראות NBA – אבל מיד אח"כ נסענו לכרמל וקנינו 18 ק"ג של דובדבנים. אז אם לא נשארו אנחנו אשמים, מצטער. חילקנו 5 ק"ג לאבא של הצדיקה ועוד 5 ק"ג לאחותי, שהתחילה להכין בעקבותינו גם. שאר הדובדבנים כבר יושבים בצנצנות זכוכית עמוסות סוכר במחסן, אחרי שהשלמתי את ההומאז' לסבתא – את מיון הדובדבנים עשינו מול הטלוויזיה, כמו שהיא הייתה יושבת לקלף חומוס וכאלה. עוד שלושה שבועות נסנן את הליקר, נערבב אותו עם רום לבן ונבקבק.

מצרכים לליקר וישניאק ביתי:

  • דובדבני וישניאק/וישנו חמוצים
  • סוכר (600-500 גרם על כל 1 ק"ג דובדבנים ממוינים)
  • אלכוהול נקי/וודקה לחיטוי
  • רום לבן/וודקה
  • צנצנת זכוכית גדולה במיוחד
  • פד גזה או חיתול בד

יחסים:

  • על כל ק"ג של דובדבנים ממוינים שמים בין 500 ל-600 גרם סוכר, תלוי כמה רוצים שהתוצאה הסופית תהיה מתוקה
  • אנחנו, כמי שאוהבים להרגיש קצת את האלכוהול שהוספנו, מערבבים 2/3 מליקר הדובדבנים שנוצר ו-1/3 רום לבן או 3/4 ליקר ו-1/4 רום
  • אפשר להמיר את הרום הלבן בוודקה, אבל קחו בחשבון שלראשון יש טעם יותר מעודן

מתכון לליקר וינשניאק ביתי:

  1. קונים דובדבנים, ומהר, הם תיכף נגמרים
  2. שוטפים את הדובדבנים, תולשים את הגבעולים וממיינים החוצה את כל מה שעלול לסכן את תהליך התסיסה – דובדבנים רקובים, כאלו עם עובש או תולעים. עדיף להשתמש בכלל ה'אם יש ספק, אין ספק' ולקבל כמות סופית קצת יותר קטנה, מאשר לגלות אחר כך שהכול נהרס בגלל דובדבן רקוב אחד
  3. מחטאים את הצנצנת עם אלכוהול/וודקה, מפזרים על התחתית מעט סוכר ומתחילים להכניס פנימה שכבות של דובדבנים וסוכר. סוגרים את הלמעלה עם שכבה עבה במיוחד של סוכר, מעין פקק. מכסים עם פד גזה או חיתול בד
  4. מניחים במקום חשוך וצונן למשך חודש לפחות (עד שהסוכר נמס)
  5. מסננים את הליקר שנוצר בצנצנת בעזרת מסננת עם פד גזה, אל תוך כלי נקי במיוחד. מערבבים את התוצאה הסופית עם האלכוהול (רום או וודקה) לפי היחס הרצוי (תנסו כמות קטנה ואז תחליטו על מה שמתאים לכם)
  6. מתענגים על כוסית אחרי האוכל או לפני השינה

עדכונים חמים מהתנור ועוד הפתעות בדף הפייסבוק שלי – עשו לייק!

עכשיו רק נשאר לחכות בערך חודש...

עכשיו רק נשאר לחכות בערך חודש…

מודעות פרסומת

28 מחשבות על “ליקר וישניאק ביתי: שלוק שמחזיר אותי אל הילדות

  1. טל

    אני מת על ווישניאק. לפני איזה שנה או שנתיים, פתאום גיליתי צנצנת של דובדבנים ששכבה לה שנה שלמה אחרי שהנחתי אותה בארון ופשוט שכחתי ממנה. מסוג האוצרות שהיא כיף למצוא

    אהבתי

    1. עמרי פולק מאת

      כל שנה אנחנו 'נתקעים' עם ערימות של דובדבנים שיכורים ואני נאלץ לחלק אותם כמתנות לאנשים שאני חפץ ביקרם (לידיעת הקוראות מורקייק, עוגיו.נט, המרכיב הסודי ומה את עושה כל היום…)

      אהבתי

  2. mrcarrothead

    אחחח, וישניאק. אי אפשר להיות פולני בלי לטעום את זה לפחות פעם אחת בחייך… אגב, קראתי שבפולין הם עושים את זה לא רק עם דובדבנים, אלא עם כל פרי ואפילו עם מחטי אורן…

    אהבתי

  3. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    אצלנו בעדה שמים גם קצת מהגבעולים כמצע ראשוני לפני הסוכר. נותן ארומה מיוחדת…… שווה לנסות.

    אהבתי

  4. פינגבק: ריזוטו, כי לפעמים דביקות היא דבר מבורך | שביתה איטלקית – ראשי

  5. gilgazit

    הי
    התחלתי בהכנה לפני שבוע ורוב הסוכר כבר נמס. האם בכל זאת כדאי לחכות עם הוספת האלכוהול חודש?
    תודה מראש!
    גיל

    אהבתי

    1. עמרי פולק מאת

      בכל מקרה צריך לתת זמן לתהליך יצירת האלכוהול של הדובדבנים עצמם, התסיסה. הכי חשוב שלא יהיה עובש, כל עוד זה בסדר אין טעם לעצור את התהליך לפני הזמן
      אין ספק שזה מצריך סבלנות, אבל ההמתנה שווה את זה

      אהבתי

      1. עמרי פולק מאת

        בגדול אם הדובדבנים הבעייתיים נופו לא אמורה להיות בעיה, בכל מקרה מומלץ לבדוק מדי פעם ואם יש סימנים מחשידים אפשר להוציא את הרקובים

        אהבתי

  6. אורי

    בעדה שלי משתמשים רק באלכוהול מאוד חזק – אלכוהול נקי 97%. (מוסיפים אחרי שבוע)
    האם זה עובד גם עם רום שהוא לא כל כך חזק?
    ולמה להוסיף ליקר דובדבנים? נשמע קצת מוזר. איזה ליקר אתה מוסיף?
    אפשר להרחיב קצת על האלכוהול שאתה מוסיף? ואיך אתה בודק כמויות?
    תודה

    אהבתי

    1. עמרי פולק מאת

      זה עובד עם רום, כנראה הרבה פחות חזק מהגרסה עם האלכוהול הנקי. יש משהו בטעם של הרום שמעדן מעט את הליקר.
      בכל הקשור לליקר דובדבנים, הכוונה היא למיץ שנוצר בצנצנת, לא לליקר נפרד.
      הדרך הכי טובה לבדוק את הכמויות היא לערבב כמות קטנה מהיחס הרצוי בכוס מדידה, לטעום ולתקן אם צריך – לדוגמה שתי כפות מהליקר שנוצר וכף רום, ואם זה חזק מדי אז מוסיפים עוד כף ליקר.
      אמנם זה יכול להשתנות בכל עונה בהתאם לדובדבנים, אבל היחס שאנחנו משתמשים בו נע בין רבע לשליש אלכוהול והשאר מהליקר שנוצר.

      אהבתי

      1. Isaac Cohen-sabban

        מנסיון אישי (שנה שעברה), הכנתי כ 25 ליטר של "מיץ דובדבנים" והוספתי אלכוהול נקי ע"מ לא להגיע להוצאות גדולות מדי.. הוצרכתי להוסיף כ 2 בקבוקים ע"מ להגיע לרמת אלכוהול של כ 20% (יחד עם האחוז הטבעי שנוצר).
        החלטתי להוסיף את האלכוהול למיכל עצמו טרם סינון הדובדבנים ולתת להם להמשיך לפעול יחד וסיננתי את המשקה לאחר כחצי שנה. התוצאה הייתה מדהימה! מה שהפתיע אותי הייתה העובדה שהדובדבנים "משכו" את המרירות החזקה הקיימת באלכוהול הנקי.
        באם עושים כמות קטנה המאפשרת הוצאה סבירה על אלכוהול איכותי, ממליץ כמו שנאמר באתר להשתמש ברום איכותי, שגם יאפשר להינות מהדובדבנים עצמם בליקר.

        אהבתי

  7. אריה

    מכרה נזפה בי שלא סגרתי את הצנצנת עם מכסה. ההסברים שלי לא הועילו.. (: כנראה שיש גירסאות שונות להכנת וישניאק

    אהבתי

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s