דגים לא היוו חלק נרחב מתפריט ילדותי, בגלל זה הם גם לא מככבים יותר מדי במטבח שלי כיום. אולי זה רתיעה מובנית מהקציצה האפורה וחסרת הקסם, זאת שמכונה בפי כל "גפילטע פיש". הסכמתי לאכול אותה פעם אחת בלבד בכל 32 שנות קיומי, וגם אז זה היה כחלק מהסכם עם אבא שלי – 'אני אקנה לך קרפ בכיכר דיזינגוף לפני ארוחת החג, אתה תאכל גפילטע של סבתא אחרי זה כדי שאמא שלך לא תגיד שקלקלתי לך את התיאבון'. הוא לא האמין שאסכים. הסכמתי. ואכלתי. לא היה טעים. הקרפ כן, הגפילטע לא. אבל סיימתי הכל.
הדג השני שזכור לי מילדות הוא הגרסה של אמא שלי לנסיכת הנילוס, עם מעטה של רוטב מיונזי במרקמו שכיסה את הצד העליון. בהתחלה אהבתי אותו, אחר כך נמאס לי והוא התווסף לרשימה הכמעט אין-סופית של מאכלים שלא אהבתי כילד. מדי פעם היינו אוכלים דג שלם בתנור, עטוף בנייר כסף ושוחה בתערובת ריחנית של מיץ לימון, יין לבן ושמן זית.
כבר הרבה זמן שהצדיקה מפצירה בי להכין מנת דגים לבלוג, אבל יש בהם בדגים משהו לא נגיש מבחינתי. הרשו לי לשוטט רגע במורד הזיכרונות הפריזאיים שלי ולספר לכם איך 'אצלנו' בפריז יש כמעט בכל סופר ובטח בכל שוק דוכני דגים ופירות ים טריים, עמוסים בכל טוב ומזמינים.
פה זה קצת אחרת, אבל החלטתי להתגבר ולנסות מתכון איטלקי לגראטן אנשובי. רק שקשה להשיג אנשובי בארץ ואין אותם כל יום. לפחות לא ביום שאני החלטתי לצאת לקניות. מה עושים? מחליפים את האנשובי בסרדינים, עוד דג קטן עם טעם עז של ים. הבעיה עם דגים קטנים שיש הרבה התעסקות לא נעימה בשביל לא הרבה בשר. למזלנו זאת מנה ראשונה עם טעם חזק, לא צריך יותר מדי ממנה.
מצרכים לגראטן סרדינים (4 אנשים):
- 800 גרם סרדינים, נקיים וללא הראש והעצמות
- 5 כפות שמן זית + מעט שמן לשימון התבנית
- שן שום כתושה
- כף פטרוזיליה קצוצה (אפשר להמיר בכוסברה/נענע)
- 50 מ"ל חומץ בן יין לבן
- פירורי לחם
- מלח ופלפל
מתכון לגראטן סרדינים (4 אנשים):
- מחממים תנור ל-200 מעלות ומשמנים תבנית בינונית בעלת דפנות גבוהות
- מפלטים את הסרדינים, אפשר למצוא סרטון כאן
- מערבבים בקערה את החומץ, שמן הזית, הפטרוזיליה, השום, המלח והפלפל
- מניחים את הפילטים של הסרדינים על תחתית התבנית עם העור כלפי מטה ומסדרים שכבה אחידה, מפזרים עליהם את התערובת ואח"כ מעט פירורי לחם
- מסדרים מעל שכבה נוספת של פילטים וחוזרים על התהליך עד שנגמרים כל המרכיבים
- אופים כרבע שעה, לפני ההגשה (חם או קר) אפשר לקשט עם מעט גרידת לימון וגבינת פרמז'ן מגוררת
עדכונים חמים מהתנור ועוד הפתעות בדף הפייסבוק שלי – עשו לייק!
נראה שווה ביותר!!
אהבתיאהבתי
תודה רבה למשכימת קום מירושלים
אהבתיאהבתי
בחיים לא שמעתי על גראטן אנשובי, אבל זה נראה מעולה (גם עם הסרדינים)!
חייבת לנסות את זה בהקדם.
אהבתיאהבתי
תודה, מקווה שתמצאי בניו יורק אנשובי טרי
אהבתיאהבתי
אני חייב לומר שהמתכון שלך מזכיר מעט את המתכון הזה…
http://www.manusmenu.com/sarde-a-beccafico-alla-palermitana
אהבתיאהבתי
צודק, מודה לך שמצאת לינק למתכון איטלקי מסורתי שנמצא בעוד עשרות אתרים ובעשרות גרסאות שונות
את הבסיס למתכון לקחתי ממקור אחר, בספר ובאתר של silver spoon
אהבתיאהבתי
המתכון שלך עדיין נראה נהדר בזעות עצמו 🙂
אהבתיאהבתי
תודה, חוץ מהחלק של ניקוי הדגים הוא קל מאוד
כמו בכל אוכל מסורתי, יש המון גרסאות עם הבדלים קטנים ביניהם
אהבתיאהבתי
נראה לי שהמשימה הבאה שלך היא להראות לי שסרדינים זה יותר טעים ממה שאני חושב 🙂
אהבתיאהבתי
זה לא יהיה קשה. את השאריות כבשתי והבאתי לשתי ארוחות משפחתיות, בוא נגיד שלא הייתי צריך לנקות יותר מדי את הכלים
אהבתיאהבתי
נראה לי שיש סיבה למה לא אכלנו הרבה דגים בבית: זה לא טעים!!! חוצ מהגפילטע של סבתא שהשמצת לשווא
אהבתיאהבתי
אל תוציאי למשפחה שם רע, אנשים קיבלו רושם שאנחנו אניני טעם…
אהבתיאהבתי
פינגבק: 11 מתכונים לראש השנה: מבשלים חג שמח | שביתה איטלקית – ראשי
אם אין חומץ בן יין לבן, במה אפשר להחליף את זה?
אהבתיאהבתי
חומץ רגיל, צריך להוסיף מעט סוכר (חצי כפית) כדי לגשר על ההבדל ביניהם
אהבתיאהבתי